czwartek, 1 listopada 2012

Paluchy wiedźmy do schrupania

Piekę je co roku w okresie Halloween, choć samego święta nie obchodzę, dzieciaki są zachwycone tego typu wypiekami. Cudaczne i bardzo smaczne, choć dla niektórych obrzydliwie nieapetyczne paluchy wiedźmy, zachwycą amatorów mocnych wrażeń :)  Są przy tym tak bardzo chrupiące i kruche, że ma się ochotę sięgnąć po następnego i następnego...Na zdjęciu mój zeszłoroczny wypiek, niestety w tym roku, paluchy zostały rozdane jeszcze ciepłe, tyle co wyciągnięte z piekarnika ;) Jeśli jednak nie odpowiadają Wam ciasteczka w formie paluchów, możecie wykorzystać sam przepis na ciasto, który według mnie jest idealny. 




Składniki:
225 g miękkiego masła (min.82%)
400 g mąki
125 g cukru pudru
1 średnie jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki migdałów



Migdały zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę i przekroić na połówki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajko i aromat i ucierać. Wsypać mąkę i wymieszać do połączenia, po czym zagnieść ciasto. Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować na 15 minut do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta formować kształtne paluchy (cieńsze od naturalnych), włożyć połówkę migdała imitującego paznokieć i zrobić nacięcia pod paznokciem i w połowie palca. Ciasta ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

5 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...