środa, 7 listopada 2012

Krem z pora z tymiankiem i serowymi grzankami i przypomnienie o KONKURSIE

Jesienne chłody warto umilić sobie kubkiem smacznej, rozgrzewającej zupy. Ostatnio gotuję je często. Są nie tylko zdrowe i dostarczają sporej dawki witamin, ale także z powodzeniem można zabrać je do pracy, szkoły czy na uczelnie. Kilka łyków i jesteśmy syci :) Zupa z pora jest jedną z moich ulubionych. Lekko pikantna, przyjemnie kremowa i bardzo aromatyczna. Idealnie komponuje się z tymiankiem i serowymi grzankami. Koniecznie spróbujcie :)



Składniki:
3 duże pory
2 łyżki masła
2 średnie ziemniaki
1/2 łyżki suszonego tymianku
1 średnia cebula
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
3 łyżki mleka
2 bułki grahamki 
4 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)


Oczyszczone pory pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone pory, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zrumienienia. Dodać pozostałe przyprawy i zalać około 2 litrami wody. Gotować do miękkości około 30 minut. Zupę zmiksować, dodać mleko i ponownie zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Grahamki pokroić na małe kanapki. Na wierzch położyć ser i zapiec w piekarniku z funkcją grill na chrupiąco. Do miski włożyć po 2-3 grzanki i zalać gorącą zupą. Podawać od razu. Smacznego! 

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, do wygrania pięknie wydane książki. 

13 komentarzy:

  1. ładnie, do wszamania w zimne dni jak znalazł, wyłącz weryfikację komentowania, jest zbędna i przeszkadza bardziej niż pomaga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weryfikację włączyłam, bo zostałam zasypywana ogromną ilością spamów :/

      Usuń
  2. pyszna zupka, kremy zawszy są dobre:)
    a talerzyk piękny:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzają się świetnie właśnie w okresie jesienno-zimowym :)

      Usuń
  3. Pyszny jest ten krem, miałam przyjemność skosztować go tydzień temu i mnie zauroczył :) Fajnie, że wrzuciłaś przepis, szczególnie teraz, gdy na dworze tak zimno :/ A miseczka świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest pyszny :) Miseczka kosztowała niecałe 7 złotych ;)

      Usuń
    2. Właśnie krem się robi :) A można wiedzieć, gdzie zaopatrzyłaś się w te miseczki? Bo bardzo mi się podobają :)

      Usuń
    3. Miseczki były kupione w sieci sklepów Pepco, nie wiem czy jeszcze są, bo to była końcówka serii.

      Usuń
  4. Pyszny krem porowy, wiem bo robię identyczny :) z gałką i tymiankiem mniam ! my go lubimy do naleśników z cukrem :) tak moja babcia zawsze robiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Nie wpadłabym na takie połączenie. Bardzo ciekawa propozycja :)

      Usuń
  5. Nie miałem okazji jeszcze spróbować ale wygląda rewelacyjnie - muszę taki kremik zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja faza na pora wciaz trwa, wiec taka zupa wpisalaby sie w nia idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...