Składniki:
3 duże pory
2 łyżki masła
2 średnie ziemniaki
1/2 łyżki suszonego tymianku
1 średnia cebula
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
3 łyżki mleka
2 bułki grahamki
4 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)
Oczyszczone pory pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone pory, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zrumienienia. Dodać pozostałe przyprawy i zalać około 2 litrami wody. Gotować do miękkości około 30 minut. Zupę zmiksować, dodać mleko i ponownie zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Grahamki pokroić na małe kanapki. Na wierzch położyć ser i zapiec w piekarniku z funkcją grill na chrupiąco. Do miski włożyć po 2-3 grzanki i zalać gorącą zupą. Podawać od razu. Smacznego!
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, do wygrania pięknie wydane książki.
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, do wygrania pięknie wydane książki.
ładnie, do wszamania w zimne dni jak znalazł, wyłącz weryfikację komentowania, jest zbędna i przeszkadza bardziej niż pomaga
OdpowiedzUsuńWeryfikację włączyłam, bo zostałam zasypywana ogromną ilością spamów :/
Usuńpyszna zupka, kremy zawszy są dobre:)
OdpowiedzUsuńa talerzyk piękny:D
Sprawdzają się świetnie właśnie w okresie jesienno-zimowym :)
UsuńPyszny jest ten krem, miałam przyjemność skosztować go tydzień temu i mnie zauroczył :) Fajnie, że wrzuciłaś przepis, szczególnie teraz, gdy na dworze tak zimno :/ A miseczka świetna! :)
OdpowiedzUsuńTak, jest pyszny :) Miseczka kosztowała niecałe 7 złotych ;)
UsuńWłaśnie krem się robi :) A można wiedzieć, gdzie zaopatrzyłaś się w te miseczki? Bo bardzo mi się podobają :)
UsuńMiseczki były kupione w sieci sklepów Pepco, nie wiem czy jeszcze są, bo to była końcówka serii.
UsuńPyszny krem porowy, wiem bo robię identyczny :) z gałką i tymiankiem mniam ! my go lubimy do naleśników z cukrem :) tak moja babcia zawsze robiła
OdpowiedzUsuńO! Nie wpadłabym na takie połączenie. Bardzo ciekawa propozycja :)
UsuńNie miałem okazji jeszcze spróbować ale wygląda rewelacyjnie - muszę taki kremik zrobić
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńMoja faza na pora wciaz trwa, wiec taka zupa wpisalaby sie w nia idealnie :)
OdpowiedzUsuń