wtorek, 13 listopada 2012

Domowy "chińczyk" słodko-ostry, najlepszy!

Ten chińczyk uzależnia. Jest mega ostry i słodki zarazem. Dla mnie idealny, bo domowy. Połączenie smaków słodko-ostrych to to, co lubię najbardziej. Jesienią takie danie sprawdzi się świetnie. Jest szybkie w przygotowaniu, rozgrzewa i syci...Możecie dorzucić do niego kiełki fasoli mung, aby było jeszcze bardziej chrupiąco. Amatorom łagodniejszych smaków polecam z umiarem dawkować przyprawy, dla tych, co lubią ogień podczas jedzenia proponuję nic w przepisie nie zmieniać ;) 


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 średnia marchew
5 krążków ananasa z puszki (ok. 1/2 puszki)
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków chińskich
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/4 szklanki syropu ananasowego (z puszki)
ryż 




Na oleju podsmażyć pokrojoną w duże kawałki cebulę. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić sosem sojowym, curry, przyprawą 5 smaków, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski. Marchew pokroić w słupki. Do mięsa dodać marchew i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę. Pomidory zmiksować z syropem ananasowym i chili. Zalać składniki na patelni. Dusić na dużym gazie do zredukowania się sosu. Dodać pokrojonego ananasa i chwilę dusić. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie aromatyczne dania;)
    przepis zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie nie jestem fanka slodko-kwasnych smakow, ale podobnie jak ty, wychodze z zalozenia, ze jesli "Chinczyk", to domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam taki smaki, szczególnie ostre! Ja chcę takiego Chińczyka na kolację!!

    P.S. U mnie też dziś na blogu króluje Chińczyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to też moje smaki:D słodko ostry najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez lubie slodko kwasne, takie domowe proby sa zawsze najlepsze i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamówiłam ostatnio jedzenie na wynos z pewnej chińskiej knajpy i o dziwo, było naprawde super. zdecydowałam się, że sama też przyrządze takiego kurczaka. Twój przepis jest idealny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm :) pycha, domowa chińszczyzna rządzi :)

    Może chiałabyś zgłosić przepis do konkursu? http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością wezmę udział w konkursie. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...