Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 średnia marchew
5 krążków ananasa z puszki (ok. 1/2 puszki)
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków chińskich
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/4 szklanki syropu ananasowego (z puszki)
ryż
Na oleju podsmażyć pokrojoną w duże kawałki cebulę. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić sosem sojowym, curry, przyprawą 5 smaków, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski. Marchew pokroić w słupki. Do mięsa dodać marchew i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę. Pomidory zmiksować z syropem ananasowym i chili. Zalać składniki na patelni. Dusić na dużym gazie do zredukowania się sosu. Dodać pokrojonego ananasa i chwilę dusić. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego!
uwielbiam takie aromatyczne dania;)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję ;)
Wprawdzie nie jestem fanka slodko-kwasnych smakow, ale podobnie jak ty, wychodze z zalozenia, ze jesli "Chinczyk", to domowy :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam taki smaki, szczególnie ostre! Ja chcę takiego Chińczyka na kolację!!
OdpowiedzUsuńP.S. U mnie też dziś na blogu króluje Chińczyk ;)
to też moje smaki:D słodko ostry najlepszy!
OdpowiedzUsuńja tez lubie slodko kwasne, takie domowe proby sa zawsze najlepsze i zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńzamówiłam ostatnio jedzenie na wynos z pewnej chińskiej knajpy i o dziwo, było naprawde super. zdecydowałam się, że sama też przyrządze takiego kurczaka. Twój przepis jest idealny!
OdpowiedzUsuńMmmm :) pycha, domowa chińszczyzna rządzi :)
OdpowiedzUsuńMoże chiałabyś zgłosić przepis do konkursu? http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/
Dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością wezmę udział w konkursie. Pozdrawiam :)
Usuń