czwartek, 29 listopada 2012

Deser grzechu wart - czekoladowe miski nieźle nadziane

Pomysł na ten deser chodził za mną długo. Myślałam nad idealnym kremem, wyglądem i konsystencją. Wreszcie postawiłam na rozpływający się w ustach krem na bazie mascarpone i kawy, oraz na miękkie biszkopty nasączone kwaskowym sokiem z pomarańczy. Wszystko idealnie się komponuje, a czekoladowe miski robi się stosunkowo szybko i przyjemnie. Jeśli chcecie podać taki deser dzieciakom, zamiast kawy dodajcie do kremu gorzkie kakao. Zapewniam, że wyjdzie równie pysznie.


Składniki (na około 8 misek):
Miseczki:
200 g gorzkiej czekolady (lub dowolnej, którą lubimy)
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml śmietany 30%
3-4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Dodatkowo:
1 pomarańcza
ok. 16 okragłych biszkoptów
2 kostki gorzkiej czekolady



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascarpone, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie!!! Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, pomysł zrodził się już dawno i wreszcie doczekał się realizacji.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak delicje - tylko galaretki brakuje ;)

      Usuń
  3. oj wart grzechu, pokusa niesamowita:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jami! Wyglądają przepysznie :) ja w tym roku robie sylwestra na czekoladowo, wiec na pewno je zrobie. Zakupilam taki wynalazek jak śmietane czekoladową 30% od gostynia http://market-jan.pl/dobczyce/kategoria/107/smietana_bita_smietana.html i do nich użyje - szybciej się robi a cenowo też taniej wychodzi niż kupować kremówke i 2 czekolady.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...