Składniki:
makaron spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g krojonych pomidorów
2 czerwone papryczki chili
1 puszka anchois (8 sztuk)
3 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szczypta oregano
sól (opcjonalnie)
pieprz (opcjonalnie)
Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać. Smacznego!
Wskazówki:
Czosnek należy podsmażyć na oliwie krótką chwilę - czosnek smażony zbyt długo gorzknieje i psuje smak potrawy.
Makaron do sosów należy gotować bez dodatku oleju czy oliwy, a po ugotowaniu nie należy go przepłukiwać wodą - naturalny "krochmal" sprawi, że makaron lepiej pokryje się sosem.
Uwielbiam intensywny, wyrazisty smak tego dania.
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńMuszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńBardzo fajny przepis i smaczny:0 Pozdrawiam i zapraszamy do nas :)
OdpowiedzUsuńZaproszenie przyjęte :)
Usuńwygląda bardzo ładnie i jak te kolory się łączą!
OdpowiedzUsuńWalory kolorystyczne tego dania dorównują walorom smakowym :)
Usuńach jakie to fantastyczne!
OdpowiedzUsuńa te aromatyczne smaczki! porywam michę;)
Oj aromaty są w tym daniu bardzo intensywne :) Michą się podzielę, ale całej nie oddam ;)
UsuńWyglada absolutnie bosko! na taki makaron szczerze powiedziawszy mam ogromną ochotę i mam nadzieję, że w niedługim czasie uda mi się zrobić. Ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńfajntastyczna!! oczywiscie nie dalabym olivek ale i tak zapowiada sie super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepisy na łopatkę na styropianie z putanescą. Łopatka jutro, a reszta na 11 listopada:)Piękne zdjęcia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń