piątek, 5 października 2012

Spaghetti według kurtyzany - Spaghetti alla puttanesca

Już sama nazwa tego dania budzi zainteresowanie. Spaghetti alla puttanesca to klasyk kuchni włoskiej. Ten makaron łączy w sobie wiele smaków. Jest ostra chili i czosnek, kwaskowe kapary i słone anchois. Prawdziwa eksplozja smaków. Warto spróbować, choćby dlatego, aby przekonać się...jak działa ta magiczna mieszanka afrodyzjaków.


Składniki:
makaron spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g krojonych pomidorów
2 czerwone papryczki chili
1 puszka anchois (8 sztuk)
3 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szczypta oregano
sól (opcjonalnie)
pieprz (opcjonalnie)



Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać. Smacznego! 

Wskazówki: 
Czosnek należy podsmażyć na oliwie krótką chwilę - czosnek smażony zbyt długo gorzknieje i psuje smak potrawy.
Makaron do sosów należy gotować bez dodatku oleju czy oliwy, a po ugotowaniu nie należy go przepłukiwać wodą - naturalny "krochmal" sprawi, że makaron lepiej pokryje się sosem. 



13 komentarzy:

  1. Uwielbiam intensywny, wyrazisty smak tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis i smaczny:0 Pozdrawiam i zapraszamy do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo ładnie i jak te kolory się łączą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Walory kolorystyczne tego dania dorównują walorom smakowym :)

      Usuń
  5. ach jakie to fantastyczne!
    a te aromatyczne smaczki! porywam michę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj aromaty są w tym daniu bardzo intensywne :) Michą się podzielę, ale całej nie oddam ;)

      Usuń
  6. Wyglada absolutnie bosko! na taki makaron szczerze powiedziawszy mam ogromną ochotę i mam nadzieję, że w niedługim czasie uda mi się zrobić. Ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajntastyczna!! oczywiscie nie dalabym olivek ale i tak zapowiada sie super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za przepisy na łopatkę na styropianie z putanescą. Łopatka jutro, a reszta na 11 listopada:)Piękne zdjęcia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...