sobota, 8 września 2012

Sezon na...śliwkowe ekspresowe

Dziś zapraszam Was na pyszne, półkruche, ekspresowe ciasto według przepisu mojej mamy. Sezon na śliwki w pełni, więc i okazji do wypieków całe mnóstwo. Smak tego ciasta przywodzi na myśl błogie chwile dzieciństwa. Zapach ciasta z owocami zawsze kojarzy mi się z sobotnimi jesiennymi popołudniami. Przepis może nie jest odkrywczy, ale często istota smaku tkwi w prostocie składników...


Składniki:
1/2 kg mąki 
1 szklanka (niepełna - 250 ml) cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
150 g masła
ok. 1 łyżka śmietany 18% 
cynamon
1/2 łyżeczki olejku rumowego
śliwki (lub inne twarde owoce - jabłka, gruszki itp.)





Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z częścią cukru. Masło dodać do mąki i posiekać nożem. Jajka, resztę cukru, cukier wanilinowy i olejek roztrzepać. Roztrzepane jajka dodać do mąki z posiekanym masłem. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać śmietanę. Ciasto wyrobić i ułożyć w kulę. Przeciąć na pół. Połowę ciasta rozwałkować. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Nakłuć kilkukrotnie widelcem. Pozostałą część ciasta podzielić na połowę. Jedną porcją wyłożyć boki tortownicy.Oczyszczone połówki śliwek poukładać na cieście i posypać cynamonem. Resztę ciasta pokroić na długie paski i ułożyć na cieście w formie kratki. Piec w temperaturze  180 stopni około 40-45 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego! 




6 komentarzy:

  1. Ja dzisiaj robiłam knedle ze śliwkami :) Ale Twoje ciacho wygląda naprawdę pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do knedli także się przymierzam, może uda mi się znaleźć czas w tygodniu.

      Usuń
  2. Nie robiłam jeszcze ciasta ze śliwkami w tym sezonie, a to duży błąd ;)
    trzeba się za nie zabrać ;)
    Twoje przecudnie wyrosło ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...