Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka (niepełna - 250 ml) cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
150 g masła
ok. 1 łyżka śmietany 18%
cynamon
1/2 łyżeczki olejku rumowego
śliwki (lub inne twarde owoce - jabłka, gruszki itp.)
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z częścią cukru. Masło dodać do mąki i posiekać nożem. Jajka, resztę cukru, cukier wanilinowy i olejek roztrzepać. Roztrzepane jajka dodać do mąki z posiekanym masłem. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać śmietanę. Ciasto wyrobić i ułożyć w kulę. Przeciąć na pół. Połowę ciasta rozwałkować. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Nakłuć kilkukrotnie widelcem. Pozostałą część ciasta podzielić na połowę. Jedną porcją wyłożyć boki tortownicy.Oczyszczone połówki śliwek poukładać na cieście i posypać cynamonem. Resztę ciasta pokroić na długie paski i ułożyć na cieście w formie kratki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ja dzisiaj robiłam knedle ze śliwkami :) Ale Twoje ciacho wygląda naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńDo knedli także się przymierzam, może uda mi się znaleźć czas w tygodniu.
Usuńlubię śliwkowy sezon.
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńbajka, obłędne!:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze ciasta ze śliwkami w tym sezonie, a to duży błąd ;)
OdpowiedzUsuńtrzeba się za nie zabrać ;)
Twoje przecudnie wyrosło ;)