Miodowe mini bułeczki
Półkruche półeczki miodowe to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Posmarowane prawdziwym masłem smakują wybornie. Bułeczki są naprawdę mini, więc jeśli chcecie sobie nimi pojeść proponuję zrobić podwójną porcję :)
Składniki:
285 g mąki pszennej + mąka do podsypania
75 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
70 ml mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Dodać cukier i szczyptę soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki. Rozgnieść na kruszonkę. Jajko, mleko i miód roztrzepać. Dodać do suchych składników z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować małe bułeczki. Naciąć wierzch. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Bułeczki wyciągnąć i przestudzić. Zajadać same lub z masłem, nutellą czy dżemem. Smacznego!
aż ślinka cieknie ! piękne Ci wyszły te bułeczki !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńoooo, aż ślinka cieknie;D
OdpowiedzUsuńja ją kcem;D
Nie ma już :( Zjedzone w ekspresowym tempie...
UsuńChrupiące cudo do twarożku:)
OdpowiedzUsuńSzybkie bułeczki, bo bez drożdży :) A z miodem pewnie smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dzisiaj, wspaniały przepis. Smakują wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że smakowało :)
Usuńmm uwielbiam miodową nutę w pieczywie ;)
OdpowiedzUsuńmusiało być naprawdę smaczne ;)
Cudo! Nic tak dobrze nie smakuje, jak świeża, chrupiąca bułeczka z osełką z Jezierzyc Kościelnych. Polecam
OdpowiedzUsuńlece robić :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zajadam! wyborne!!!
OdpowiedzUsuń