czwartek, 20 września 2012

Miodowe mini bułeczki

Półkruche półeczki miodowe to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Posmarowane prawdziwym masłem smakują wybornie. Bułeczki są naprawdę mini, więc jeśli chcecie sobie nimi pojeść proponuję zrobić podwójną porcję :) 



Składniki:
285 g mąki pszennej + mąka do podsypania
75 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
70 ml mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Dodać cukier i szczyptę soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki. Rozgnieść na kruszonkę. Jajko, mleko i miód roztrzepać. Dodać do suchych składników z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować małe bułeczki. Naciąć wierzch. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Bułeczki wyciągnąć i przestudzić. Zajadać same lub z masłem, nutellą czy dżemem. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. aż ślinka cieknie ! piękne Ci wyszły te bułeczki !

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo, aż ślinka cieknie;D

    ja ją kcem;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma już :( Zjedzone w ekspresowym tempie...

      Usuń
  3. Chrupiące cudo do twarożku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie bułeczki, bo bez drożdży :) A z miodem pewnie smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je dzisiaj, wspaniały przepis. Smakują wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że smakowało :)

      Usuń
  6. mm uwielbiam miodową nutę w pieczywie ;)
    musiało być naprawdę smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo! Nic tak dobrze nie smakuje, jak świeża, chrupiąca bułeczka z osełką z Jezierzyc Kościelnych. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie je zajadam! wyborne!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...