sobota, 22 września 2012

Ciasto fale Dunaju

Długo zbierałam się do zrobienia tego ciacha...choć tak bardzo je lubię :) Chyba moja podświadomość odwodziła mnie od tego zamiaru w obawie przed pożarciem przeze mnie połowy blaszki :) Choć ciasto wyszło bajecznie pyszne, to ograniczyłam się tylko do jednego kawałka. Resztę rozdam albo podsunę na deser moim chłopakom. Niech zjedzą wszystko, by nie naszła mnie nieodparta pokusa skosztowania choćby kawałeczka :) Fale Dunaju wyszły pyszne, idealnie puszyste z soczystymi owocami i pysznym kremem....Czego chcieć więcej? 



Składniki:
Ciasto:
250 g masła (82 % tłuszczu)
180 g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
5 dużych jajek
350 g mąki tortowej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka
2 łyżki gorzkiego kakao
Owoce: 
3 duże jabłka (można użyć wiśni, gruszek, brzoskwiń, śliwek - także z kompotu)
Krem:
200 g masła (82% tłuszczu)
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
6 łyżek cukru pudru
Polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
3 łyżki mleka lub śmietanki kremówki 
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
bułka tarta (do formy)



Ciasto: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Kiedy jajka połączą się z masłem dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać mleko i chwilę miksować. Połowę ciasta wylać na blaszkę (28x24 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Do drugiej części dodać kakao i zmiksować. Ciemne ciasto rozłożyć równomierniej na jasnym. Na wierzch ciemnego ciasta poukładać jabłka (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę). Delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. 
Przygotowanie kremu: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z użyciem 400 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Masę wyłożyć na cieście.
Polewa: Czekoladę z dodatkiem mleka lub kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową przestudzoną polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. Smacznego! 

12 komentarzy:

  1. Też mam ten problem, że po upieczeniu jakiejś pyszności szukam kogo by tu obdarować, w obawie, że inaczej zjem sama :):) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku znakomitosć :)
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie sie nawet nie pytaj:) biorę w ciemno;) wspaniałe ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że to pytanie jest zbędne ;) pyszności, gdybyśmy się dorwali do tego ciasta nawet okruszki by Ci nie zostały

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada cudownie !musze sprobowac!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty lepiej nie pytaj "kto się skusi", bo jak Ci wszyscy tutaj zgromadzeni zrobią wjazd na chatę, to ciasta w blaszce braknie ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! Zawsze można skorzystać z przepisu i mieć CAŁĄ BLACHĘ tylko dla siebie ;)

      Usuń
  7. Nigdy nie piekłam tego ciasta, a to przecież klasyka! U Ciebie wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas nadrobić zaległości :)Ciacho jest pycha :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...