Dziś przepis na ciasto na muffiny, które możecie przygotować naprawdę w mgnieniu oka i dorzucić do nich ulubione dodatki. Mnie zajmuje to około 7 minut, więc wszystkich, którym wydaje się, że pieczenie muffin zabiera bardzo dużo czasu, zapewniam, że nie zajmuje to dłużej niż jedna przerwa reklamowa w czasie ulubionego filmu lub wyprawa do sklepu po ulubione ciasteczka.
Składniki (na 12 sztuk):
Składniki suche:
1 1/2 szklanka maki (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki mokre:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju (można dać trochę więcej)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać w dzbanku. Mokre składniki roztrzepać w misce. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać niedbale, tylko do połączenia się składników. Formę do muffin wypełnić papilotkami. Ciasto wlewać z dzbanka (to wersja ekspresowa) do papilotek do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Smacznego!
Do ciasta można dodać ulubione owoce większe (pokrojone w drobną kostkę): jabłka, gruszki, nektarynki, brzoskwinie lub owoce drobne: jagody, maliny, wiśnie itp. Owoce dodać po połączeniu składników suchych z mokrymi.
Można także dodać ulubiony aromat do ciast, skórkę startą z cytryny, limonki lub pomarańczy, cynamon, posiekane orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę, kandyzowane owoce itp.
chodzą za mną muffinki już od jakiegoś czasu, więc chyba się skusze na ich upieczenie!
OdpowiedzUsuńA Twoje pięknie wyrosły!
Chętnie je upiekę :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) właśnie dzisiaj upiekłam muffinki według Twojego przepisu i wyszły przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy na muffiny ;)
Usuńrobiłam, są pyszne
OdpowiedzUsuńja upiekłam muffinkowe ciasto na bazie Twojego przepisu:) dzięki i pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuń