sobota, 29 września 2012

Brzoskwiniowe niebo

Ostatnio dopadła mnie wena pieczenia :) Pomysł na ciacho z brzoskwiniami powstał w mojej głowie w ułamku sekundy. Miałam ochotę na ciemny biszkopt, soczyste brzoskwinie i delikatną piankę, okraszoną deszczem startej czekolady. Nie pozostało nic innego jak wyczarować takie ciacho i cieszyć się jego smakiem do woli. Ciasto jest lekki i puszyste, bardzo smaczne, nie za słodkie i znika w mgnieniu oka :)

 

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Pianka:
1/2 litra śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
300 ml wody
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
50 gram gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartej




Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukru. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy jajka się połączą. Dodawać przesiane mąki z proszkiem i kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Powoli dolewać galaretki, cały czas ubijając. Wystudzony biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Na biszkopcie poukładać cząstki brzoskwiń. Na brzoskwinie wyłożyć śmietanową piankę. Wyrównać i obficie posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego! 

18 komentarzy:

  1. jakie śliczne! zapiszę do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przydałby mi się kawałek do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, póki jeszcze jest czym :)

      Usuń
  3. Świetna nazwa dla tak cudnego ciasta :-)
    Wygląda zjawiskowo!!!!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dziękuję :) Nazwa sama mi się nasunęła przy pierwszym kęsie ;) Bo jest lekkie i puszyste, no i...niebiańsko smaczne :)

      Usuń
  4. super ciasto - na szybko można by je zrobić na gotowych biszkoptach - pewnie też było by bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z biszkoptami też byłoby świetne, tylko ciasto przypominałoby bardziej sernik na zimno i myślę, że trzeba by zwiększyć ilość śmietany i galaretek dwukrotnie.

      Usuń
  5. Brzoskwinie z tą pianką muszę komponować się cudownie. Ciasto wygląda tak lekko i delikatnie, że aż chce się monitor oblizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho jest bardzo lekkie i puszyste :) Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  6. Wow! Wygląda po prostu obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda ;) Smakuje równie dobrze :)

      Usuń
  7. W jak dużej formie zrobiłaś to "niebo?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma miała 24x28 cm taka trochę mniejsza niż klasyczna.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...