wtorek, 28 sierpnia 2012

Orzeźwiająca jagodowa pokusa

Przepis na to ciasto powstał w kilka chwil. Miałam ochotę na coś dobrego z wykorzystaniem składników, które były pod ręką. Biszkopt przełożony pysznym musem jagodowym zatopionym w galaretce cytrynowej, słodki biszkopt i lekka bita śmietana - to sposób na bardzo orzeźwiający letni deser. Do musu można wykorzystać dowolne miękkie owoce - truskawki, morele, maliny itp. Wszystkie będą smakować wyśmienicie, ale dzięki kwaskowemu posmakowi jagód, ciasto jest bardziej orzeźwiające.
Ps.Uwaga! To ciasto uzależnia! :)


Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (dużych)
1 szklanka (250 ml) miałkiego cukru (nie cukru pudru!)
1 (niepełna) szklanka mąki tortowej
2 (czubate) łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mus:
1 1/2 szklanka mrożonych jagód (mogą być świeże)
1 galaretka cytrynowa
300 ml gorącej wody
3 łyżeczki cukru pudru
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremowej 30%
2 opakowania bitej śmietany (lub 2 śmietan fix + cukier puder)
Dodatkowo:
20 g gorzkiej czekolady 



Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywnieć dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy (25x28 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (dolna grzałka+termoobieg) około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części. Jagody zmiksować, galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i zalać nią jagody. Pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretką przełożyć biszkopt. Schodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Posmarować wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego! 

10 komentarzy:

  1. Właśnie na takie! ciasto mam ochotę już od dawna!Ale pycha pewnie ... :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko robić :) Mój mąż wciął pół blachy ;)

      Usuń
  2. ta pianka.. puszysty biszkopt..
    marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto prze piękne!:) leciutkie, puszyste i baaardzo letnie! wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  4. łał, ciasto na bogato ;d taki piękny, duży, puszysty kawałek! aż się rozmarzyłam.. chyba pora coś upiec ;)


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej. Nominowałam Cię do Versatile Blogger ( http://kamila19851.blox.pl/2012/08/I-ja-zostalam-nominowana-Versatile-Blogger.html ). Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda rewelacyjnie! nie wątpię, że uzależnia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...