piątek, 17 sierpnia 2012

Dorsz...pochwała prostoty

Jeśli przygotowuję rybę, staram się, aby w daniu to ona właśnie grała pierwsze skrzypce. Nie przepadam za nadmiernym panierowaniem fileta, obtaczaniem go grubą warstwą bułki i mąki. Jak wiadomo, ryba wpływa dobrze na nasz organizm i powinna być jedzona przynajmniej trzy razy w tygodniu. Jeśli jednak ją jemy, niech będzie to konkretna porcja ryby, nie zaś rybny kotlet, w którym ryba stanowi jego mikroskopijną część. Lubię proste rozwiązania, więc dziś prosty przepis na pysznego dorsza, którego szwagier-wędkarz złowił w Norwegii :)



Składniki:
2 duże filety z dorsza
świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo zmielona morska sól
sok z 1/2 limonki (lub z cytryny)
2 jajka
kilka łyżek mąki
olej do smażenia



Fileta rozmrozić (jeśli używamy mrożonego) i osuszyć na ręczniku papierowym. Skropić obficie sokiem z limonki, dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Odstawić na 10 minut. W misce roztrzepać jajka ze szczyptą soli i odrobiną wody. Filety pociąć na kawałki (jeśli są duże) i obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką. Smacznego! 




8 komentarzy:

  1. piękny dorsz:) tom moja ulubiona rybka, zdecydowanie ;). Ja często obtaczam w samej mące ;) bo bułka psuje mi smak ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. nic dodać nic ująć, pyszne kawałki cudnej ryby!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczwiscie musi byc pyszny bo az ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm, mam dzis chrapke na rybke a Twoja wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorsz wyszedł przepyszny!!! :) My do tej pycha rybki zrobiliśmy suróweczkę z kapysty kiszonej, marchewki i jabłuszka i pieczone ziemniaczki! Całość z rybką w roli głównej rewelacja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezly,daje rade.:) plusik

    OdpowiedzUsuń
  7. smażalnia ryb swisneła ci zdjęcie http://www.smazalniarybika.pl/?ryby-smazone,11

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info, już interweniuję.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...