środa, 15 sierpnia 2012

Ciasto z cukinii

Wróciłam po krótkiej przerwie. Znów pełna energii i zapału do gotowania, pieczenia i kucharzenia :) W ogródku wysyp warzyw :) Pomidorów, fasoli i cukinii. No właśnie cukinii, którą bardzo lubię zarówno w leczo, w formie placków jak i wersji faszerowanej, oraz na słodko. Tak, tak na słodko również. W wyjątkowo szybkim i bardzo smacznym cieście z warzywem tym w roli głównej. Ciasto-chlebek z cukinii (która jest tu prawie niewyczuwalna) jest bardzo wilgotne i miękkie. Świetnie smakuje do kubka porannej kawy :) Plusem tego przepisu jest to, że dowolnie można kombinować z dodatkami. Można zrobić wersję czekoladową (z kakao), wersję podwójnie czekoladową (z kakao i czekoladą), dodać rodzynki, orzechy lub ziarna. Możliwości jest wiele, ale smak zawsze pozostanie ten sam....



Składniki:
2 szklanki (startej na tarce o średnich oczkach) cukinii 
2 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
3 duże jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczka olejku rumowego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia



Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym i olejkiem na puszystą masę. Dodać olej. Stopniowo dosypywać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i cynamonem. Do ciasta dodać startą cukinię oraz wiórki kokosowe. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. wiele, wiele dobrego o tym cieście słyszałam, czas by upiec ;) dodaję przepis do 'must do' :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglgąda to ciasto, ja właśnie zbieram się do zrobienia ciasta z cukinii, bo chodzi za mną już od bardzo dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka ;) na około same cukiniowe ciasta, znaczy że naprawdę są super:)


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie przed chwileczką wyciągnęłam to ciasto z piekarnika i muszę stwierdzić, że jest pyszne :) Mój 2,5letni Skrzat też tak uważa :)
    Wilgotne, delikatne, łagodnie cynamonowe czyli bardzo smaczne.
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, zabrałam się za pieczenie, ale nie wiem w którym momencie dolać 1/2 szkl oleju... będę wdzięczna za informacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie przeoczyłam olej. Należy go dodać po ubiciu jajek. a przed dodaniem mąki. Już dopisuje.

      Usuń
  7. a jaka ma byc foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w keksówce długości ok. 35 cm, ale do pieczenia można użyć dowolnej blaszki.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...