sobota, 4 sierpnia 2012

Ciasto jednej miski. Bez zagniatania, miksowania i wyrastania.

Czekoladowe ciasto jabłkowe z orzechami i cynamonem robi się właściwie samo. Nasza praca polega jedynie na wsypanie odpowiednich proporcji składników do miski, odczekanie 30 minut, a potem tylko niedbałe wymieszanie i wstawienie do piekarnika :) Jeśli macie silikonową foremkę możecie wszystkie składniki wsypać do niej i dalej postępować jak w przepisie. Ekspresowo, pysznie i bardzo leniwie...Przepis znalazłam tutaj.




Składniki:
2-3 jabłka (ja dałam kilka mniejszych papierówek)

100 g orzechów włoskich (posiekane)
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru (szklanka 220 ml)
2 szklanki dobrej mąki (przesianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki olejku migdałowego


Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta 
cukier puder do posypania ciasta 





Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w małą kostkę i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki w takiej kolejności jak w składnikach. Miskę odstawić na 30 minut. Po 30 minutach wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

13 komentarzy:

  1. Takie samo-robiące ciasto to coś fantastycznego:) Idealne na takie upały, gdy się nie chce palcem ruszyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak idealne na takie upały, ale myślę, że świetnie sprawdzi się też w wielu innych awaryjnych sytuacjach :) Jest takie dobre!!! :)

      Usuń
  2. no proszę, to coś dla mnie, bo takie uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mam taki przepis na piernik! :-) wszystko do jednej miski a potem siup do formy i tyle roboty ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten przepis z lat 80 pod nazwą Ciasto włoskie. Tylko, że w tamtym przepisie "stało" (i robię tak do dziś)jabłka pokroić, dodać bakalie zasypać cukrem i wstawić na całą noc do lodówki, a później już robić jak podano powyżej . W zasadzie nie potrzebne już mleko, bo jabłka puszczą sok.

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne! nie dość, że szybkie to i wygląda przepysznie. Wydaje się być wilgotne - a takie lubię najbardziej :) Zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasto! robię podobne pod nazwą amerykańskie! pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny przepis! nie pracochłonny, a ciasto pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o rany, jaki fajny przepis;)))

    OdpowiedzUsuń
  9. zabieram przepis ;D tylko jedno pytanie, na jak dużą blaszkę on jest? chodzi mi o wymiary :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz upiec w klasycznej keksówce (ok. 30 cm długości) lub mniejszej blaszce kwadratowej.

      Usuń
  10. właśnie upiekłam,pierwsze wrażenie ok,zobaczymy jak smakuje kiedy wystygnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten przepis jest idealny do zrobienia małych babeczek- muffinek. Pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...