wtorek, 24 lipca 2012

Cynamonowiec

To ciasto uzależnia. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, piekłam je kilka razy pod rząd przez dobrych parę tygodni. Potem uzależnili się wszyscy, którzy go skosztowali. To ciasto ma wiele zalet. Jest puszyste i delikatne, owocowe i ekspresowe w wykonaniu, a do tego tanie. 




Składniki:
5 jajek
300 g mąki
250 g cukru
4 łyżki rodzynek
220 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 średnie jabłka (ja użyłam papierówek)
sok z cytryny
cukier puder (do posypania)





Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. Mąkę z sodą i proszkiem przesiać i dodać cynamon. Wymieszać. Mąkę połączyć z masą jajeczną za pomocą łyżki. Dodać jabłka i rodzynki. Wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka). Piec 50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. cynamon w cieście... poezja po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  2. i cały czas piec tylko na dolnej grzałce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec tylko na dolnej grzałce, lub chwilę przed końcem pieczenia załączyć także górną, aby ciasto ładnie się zarumieniło.

      Usuń
  3. Wszystko, co napisałaś o tym cieście to prawda. Rewelacyjne. Wyszło mi może nie tak ładnie, jak Tobie, ale zapewne było równie smaczne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...