sobota, 21 lipca 2012

Ciasteczka ślimaczki

Dawno nie piekłam ciasteczek, więc dziś postanowiłam nadrobić zaległości. Ślimaczki cytrynowo-kakaowe w smaku przypominają dobrze znane ciasteczka do herbaty z wyczuwalnymi ziarenkami cukru. Ich smak może nie powala na kolana, ale z pewnością przywodzi na myśl czasy dzieciństwa, kiedy tego rodzaju ciasteczka jadło się ze smakiem. Ślimaczki najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy lekko zmiękną, choć dla prawdziwych łasuchów mogą być idealne już pierwszego dnia z kubkiem ciepłego mleka lub herbaty.



Składniki:
350 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła
300 g cukru
1 jajko
2 łyżki ciemnego kakao
skórka starta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone jajko i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dosypać mąkę z proszkiem i ugnieść elastyczne ciasto. Ciasto przekroić na 2 części. Do jednej dodać skórkę startą z cytryny, a do drugiej kakao i aromat rumowy. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Schłodzone ciasta rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schować na kolejne 15 minut do zamrażalnika. Schłodzony wałek ciasta kroić na plasterki około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut. Smacznego! 


5 komentarzy:

  1. Wyglądają super ! Pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od bardzo dawna mnie kuszą, wyglądają wspaniale!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam gdzieś ten przepis czeka na przetestowanie a Tobie wyszły bardzo ładnie, takie równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie i smakowicie wyglądają. Dzięki za udział w akcji. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...