Składniki:
350 g mąki pszennej
350 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła
300 g cukru
1 jajko
2 łyżki ciemnego kakao
skórka starta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone jajko i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dosypać mąkę z proszkiem i ugnieść elastyczne ciasto. Ciasto przekroić na 2 części. Do jednej dodać skórkę startą z cytryny, a do drugiej kakao i aromat rumowy. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Schłodzone ciasta rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schować na kolejne 15 minut do zamrażalnika. Schłodzony wałek ciasta kroić na plasterki około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut. Smacznego!
Wyglądają super ! Pewnie tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuńSmakują jak te znane z dzieciństwa :)
UsuńOd bardzo dawna mnie kuszą, wyglądają wspaniale!!!!
OdpowiedzUsuńMam gdzieś ten przepis czeka na przetestowanie a Tobie wyszły bardzo ładnie, takie równiutkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie i smakowicie wyglądają. Dzięki za udział w akcji. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń