Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo zmielone chili w płatkach lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
olej do smażenia
Mięso pokroić na długie paski. Przełożyć do miski, zalać oliwą i dodać wszystkie przyprawy, oprócz słodkiej papryki. Mięso dokładnie natrzeć i odstawić na noc do lodówki (lub przynajmniej na kilka godzin). Płatki kukurydziane rozgnieść w woreczku za pomocą wałka. Wysypać do miski i dodać bułkę tartą, dodać paprykę słodką i dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać. Dodać do niego mięso i odstawić na około 30 minut. Paski mięsa panierować w płatkach z bułką i smażyć z obu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
To jest to co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńNo tak, w sumie nie znam żadnego mięsożercy, który nie lubiłby nugetsów :)
Usuńchrup, chrup ;] zupełnie jak w McDonaldzie. pycha!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam nugetsów w McDonaldzie, myślę, że domowe smakują jednak o niebo lepiej :)
Usuńbardzo smaczne kąski kurczaka, na kanapce też się sprawdzą :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOlu, mozesz synkowi robić częściej bez grama tłuszczu ! Pieczone w piekarniku !!;) Niebawem pojawi się u mnie przepis,zrobie specjalnie dla Ciebie :) :)
OdpowiedzUsuń