Składniki:
kilka gałązek świeżych ziół (ja dałam cząber, tymianek, oregano i majeranek)
1-2 ząbki czosnku
4-5 ziaren kolorowego pieprzu
oliwa z oliwek (ilość w zależności od pojemności butelki)
Zioła umyć i osuszyć. Delikatnie rozetrzeć w dłoniach. Włożyć do czystej suchej butelki. Dodać obrany ząbek czosnku. Aby aromat był bardziej intensywny można pokroić go na plasterki. Dodać ziarna pieprzu. Zalać oliwą, tak, aby zioła były dokładnie przykryte. Zatkać korkiem i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na około 14 dni. Co dwa dni potrząsać butelką, aby aromaty się wymieszały. Smakową oliwę można używać do marynat, dressingów, krótkiego smażenia, oraz pieczywa. Smacznego!
zapewne oliwa przesiąknięta aromatami ziół jest wspaniała! a wygląda bosko :) nie tylko pożyteczne do kuchni, ale także jako mega ozdoba :)
OdpowiedzUsuńTak, świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju dań. Jeśli zrobimy ją w ciemnej butelce, może być także ozdobą. Oliwa postawiona w nasłonecznionym miejscu traci swoje właściwości odżywcze i smakowe. Niemniej jednak cieszy oko...:)
Usuńa co to są za zioła w tej butelce? z takimi charakterystycznymi czerwonymi kuleczkami? ;)
OdpowiedzUsuńTe kuleczki to po prostu kolorowy pieprz ;)
Usuń