sobota, 23 czerwca 2012

Ogórki w musztardzie

Uwielbiam własnej produkcji przetwory. Dżemy, kompoty i ogórki. Tak, ogórki to jedno ze wspomnień lata, zamknięte w słoiku i schowane w czeluście domowej spiżarki. Aby potem, można było otworzyć wieczko i delektować się smakiem słońca w środku srogiej zimy i trzaskających  mrozów. Ogórki robię na wiele sposobów, i choć bardziej zawsze lubiłam je przygotowywać niż jeść, te w zalewie musztardowej podbiły moje podniebienie do tego stopnia, że potrafiłam sama spałaszować jednorazowo cały słoik. Są pyszne! Słodkie i kwaśne jednocześnie. Z delikatnie wyczuwalną nutą gorczycy i ziela angielskiego. W zeszłym roku zrobiłam około 30 słoików. W tym, z pewnością będzie ich więcej...



Składniki (na ok. 20 słoików 500 ml):
6-6,5 kg średnich ogórków gruntowych
Zalewa:
2,5 litr wody
2 1/2 szklanka (250 ml) octu 10 %
3 3/4 szklanki cukru
5 łyżek soli
15 łyżeczek musztardy
ziarna czarnego pieprzu
ziarna ziela angielskiego
gorczyca




Wodę zagotować. Dodać ocet, sól, cukier, musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić. Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo (ciasno) w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania. Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. oooo, Kochana, uderzyłaś w moje czułe miejsce, potrafię zjeść cały słoik....!!!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. takie domowe muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są takie ogórki! wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaka musztarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam stołowej, bo taka mi najbardziej odpowiada, ale można użyć dowolnej ulubionej.

      Usuń
  5. te 10min pasteryzacji to od momentu bulgotania wody czy od momentu włożenia?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...