Ogórki w musztardzie
Uwielbiam własnej produkcji przetwory. Dżemy, kompoty i ogórki. Tak, ogórki to jedno ze wspomnień lata, zamknięte w słoiku i schowane w czeluście domowej spiżarki. Aby potem, można było otworzyć wieczko i delektować się smakiem słońca w środku srogiej zimy i trzaskających mrozów. Ogórki robię na wiele sposobów, i choć bardziej zawsze lubiłam je przygotowywać niż jeść, te w zalewie musztardowej podbiły moje podniebienie do tego stopnia, że potrafiłam sama spałaszować jednorazowo cały słoik. Są pyszne! Słodkie i kwaśne jednocześnie. Z delikatnie wyczuwalną nutą gorczycy i ziela angielskiego. W zeszłym roku zrobiłam około 30 słoików. W tym, z pewnością będzie ich więcej...
Składniki (na ok. 20 słoików 500 ml):
6-6,5 kg średnich ogórków gruntowych
Zalewa:
2,5 litr wody
2 1/2 szklanka (250 ml) octu 10 %
3 3/4 szklanki cukru
5 łyżek soli
15 łyżeczek musztardy
ziarna czarnego pieprzu
ziarna ziela angielskiego
gorczyca
Wodę zagotować. Dodać ocet, sól, cukier, musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić. Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo (ciasno) w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania. Smacznego!
oooo, Kochana, uderzyłaś w moje czułe miejsce, potrafię zjeść cały słoik....!!!! ;D
OdpowiedzUsuńtakie domowe muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie ogórki! wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńA jaka musztarda?
OdpowiedzUsuńJa używam stołowej, bo taka mi najbardziej odpowiada, ale można użyć dowolnej ulubionej.
Usuńte 10min pasteryzacji to od momentu bulgotania wody czy od momentu włożenia?
OdpowiedzUsuńO momentu bulgotania wody :)
Usuń