Składniki:
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 ml mleka
25 g stopionego masła
1 łyżeczka soli
2 cebuli dymki (ze szczypiorkiem)
100 g pikantnego żółtego sera
2-3 pieczarki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać sól, imbir i gałkę muszkatołową. Dodać starty na tarce ser i wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i roztopione masło oraz posiekany szczypior razem z dymką. Wymieszać dokładnie na jednolite masę. Małą foremkę wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obłożyć pokrojonymi pieczarkami. Posypać pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 30-35 minut. Smacznego!
jak zwał tak zwał, zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńo, ale smaki!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wszystko takie pyszne, w Lidlu dni włoskie, kupiłam zapas suszonych pomidorów w promocji, więc jutro też zrobię takie cudo:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjedliśmy tą pizzę na kolację. Super szybki i smaczny pomysł na kolację :) Wpisuje się do naszego kolacyjnego menu :)
OdpowiedzUsuńA ta foremka to jakie powinna mieć mniej więcej wymiary? Musi być okrągła? Ona jest specjalnie do pizzy czy ona jest z silikonu? I ile taka forma kosztuje? Najlepiej proszę o link z fotką, abym wiedziała czego szukać. Co do przepisu - genialny :) Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuńForma nie jest silikonowa, jest metalowa. Ma średnicę ok. 24 cm. Nie jest też firmowa, kupiłam ją za grosze w jednym z marketów (chyba nawet na wagę). Ta forma nie jest specjalnie do pizzy, to raczej taka uniwersalna blaszka do okrągłych ciast i tart.
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuń