sobota, 16 czerwca 2012

Wytrawny placek z pieczarkami i serem

Lubicie placki na ostro? A może jesteście smakoszami włoskiej pizzy? Ja dziś po raz pierwszy upiekłam placek na ostro z żółtym serem i szczypiorkiem. Wyszło bardzo smacznie! Do takiego placka można użyć właściwie dowolnych składników. Świetnie będzie smakował z suszonymi pomidorami, ziołami i oliwkami. Równie dobry będzie z trzema różnymi gatunkami sera, czy choćby z wędliną, czerwoną papryką i kukurydzą. Dobór składników jest dowolny, ale chyba w każdym wydaniu najlepiej będzie smakował polany pikantnym ketchupem. 


Składniki:
225 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 ml mleka
25 g stopionego masła
1 łyżeczka soli
2 cebuli dymki (ze szczypiorkiem)
100 g pikantnego żółtego sera
2-3 pieczarki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać sól, imbir i gałkę muszkatołową. Dodać starty na tarce ser i wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i roztopione masło oraz posiekany szczypior razem z dymką. Wymieszać dokładnie na jednolite masę. Małą foremkę wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obłożyć pokrojonymi pieczarkami. Posypać pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 30-35 minut. Smacznego! 


7 komentarzy:

  1. jak zwał tak zwał, zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, wszystko takie pyszne, w Lidlu dni włoskie, kupiłam zapas suszonych pomidorów w promocji, więc jutro też zrobię takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjedliśmy tą pizzę na kolację. Super szybki i smaczny pomysł na kolację :) Wpisuje się do naszego kolacyjnego menu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ta foremka to jakie powinna mieć mniej więcej wymiary? Musi być okrągła? Ona jest specjalnie do pizzy czy ona jest z silikonu? I ile taka forma kosztuje? Najlepiej proszę o link z fotką, abym wiedziała czego szukać. Co do przepisu - genialny :) Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma nie jest silikonowa, jest metalowa. Ma średnicę ok. 24 cm. Nie jest też firmowa, kupiłam ją za grosze w jednym z marketów (chyba nawet na wagę). Ta forma nie jest specjalnie do pizzy, to raczej taka uniwersalna blaszka do okrągłych ciast i tart.

      Usuń
  5. Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...