Składniki:
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
1 jajko
100 g masła
1 łyżeczka cukru
5 dag świeżych drożdży
120 ml (lekko ciepłego) mleka
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
2 łyżki ziaren słonecznika
2-3 łyżki sezamu
4-5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i odstawić do podrośnięcia. Do mąki z solą dodać otręby, zioła, czosnek, słonecznik oraz posiekane masło. Rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajko i podrośnięte drożdże. Zarobić elastyczne ciasto i odstawić miskę (nakrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodać starty ser i ponownie zagnieść. Rwać po kawałku ciasta i formować długie (ok. 20 cm) bardzo cienkie rulony. Paluchy posypać sezamem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zarumienienia. Smacznego!
swietnie wygladaja .. napewno swietnie smakuja :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Aj, chrupnęło by się, wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne! Chyba za mało zrobiłam, zaniosłam trochę do teściowej jak się rzucili to w chwili nic nie było. Dostałam zamówienie na upieczenie z podwójnej porcji, więc wkrótce będzie powtórka.
Usuń