czwartek, 14 czerwca 2012

Leczo na bogato

Leczo to świetna propozycja na smaczny i pożywny posiłek, który kusi swymi barwami i urzeka aromatem. Idealne leczo według mnie musi być słodko-ostre i takie w wersji na bogato. To, które dziś zrobiłam trochę przypomina ratatouille, bo jest z dodatkiem bakłażana i cukinii. Świetnie sprawdza się w deszczowe wiosenne dni, bo rozgrzewa i dostarcza sporej dawki energii. Wyszło pysznie, więc zapraszam do stołu...





Składniki:
3 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 małe cukinie
1 bakłażan
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
2 laski dobrej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)
1 puszka pomidorów (400 g) lub świeże pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
świeżo zmielona sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżeczka chili 
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek





Papryki oczyścić z nasion i białych części. Papryki, cukinię, bakłażana pokroić w większą kostkę i przełożyć do garnka. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przełożyć do garnka z warzywami. Kiełbasę i boczek pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać do warzyw. Wszystko dusić, ale nie dopuścić do rozgotowania. Pomidory zmiksować z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, koncentratem, solą i pieprzem. Wlać do garnka i chwilę podgotować. Ewentualnie doprawić. Podawać gorące ze świeżym pieczywem lub ryżem. Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Przepis czeka w kolejce do wykorzystania :) Myślę, że będzie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie robie wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie szukam inspiracji leczowych i chyba wykorzystam Twój przepis;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...