Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
800 g łopatki
2 laski dobrej wędzonej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 cebule
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki suszonych grzybów (namoczonych w wodzie przez kilka godzin)
1 łyżka oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
10 suszonych śliwek
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
5 owoców jałowca
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki majeranku
sól (do smaku)
Kapustę przepłukać. Odcisnąć z wody i pokroić na drobne kawałki. Włożyć do garnka i podlać wody. Dodać liście, ziela, pieprz, owoce jałowca, oraz pokrojone w paski namoczone grzyby. Podlać wodą z grzybów i gotować na średnim ogniu. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę oprószoną solą i cukrem. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w paski lub kostkę mięso z łopatki, doprawić solą, pieprzem i chwilę smażyć. Kiedy mięso będzie już lekko brązowe dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki. Smażyć wszystko do przypieczenia. Upieczone mięsa dodać do kapusty. Śliwki pokroić na paski i dorzucić do kapusty. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smak majerankiem i solą. Gotować na średnim ogniu przez około 2,5 godziny mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodać koncentrat i wymieszać. Chwilę podgotować. Po ugotowaniu bigos wystudzić i schować do lodówki. Przez kolejne dwa dni gotować na małym gazie przez około 1 godziny. Najlepiej smakuje w trzecim dniu po przyrządzeniu. Podawać z pieczywem lub gniecionymi ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)