Składniki:
6 białek (jajka klasy L)
300 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki mąki skrobiowej
1,5 łyżeczki octu z białego wina
szczypta soli
400 ml śmietany 30%
400 g truskawek
Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Kiedy masa będzie szklista, jednolita i zacznie sztywnieć dosypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Ubitą na sztywno masę z białek wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy około 20 centymetrów i wysokości 10 centymetrów. Blaszkę wstawiamy od razu do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Po około 10 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę i truskawki lub inne owoce sezonowe. Smacznego!
Jaka piękna! Pyszna!
OdpowiedzUsuńOlusiu, normalnie slinka mi leci..mniamuśne fotki;)))
OdpowiedzUsuńale cudnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńmmm rozkoszne
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :) Smakowała lepiej niż wyglądała ;)
OdpowiedzUsuń