Składniki:
2 młode średnie cukinie
150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
50 g ryżu parboiled
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1 łyżka startego żółtego sera gouda (do posypania)
Cukinie przecinamy na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy nasiona. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier. Smażymy mieszając co jakiś czas. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy mięso z ryżem. Wydrążone cukinie nadziewamy farszem i posypujemy startym żółtym serem. Grillujemy do zarumieniania się cukinii, ale nie do całkowitej miękkości. Podajemy posypaną szczypiorkiem. Smacznego!
Świetny pomysł, skorzystam z niego w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńSkorzystaj, bo cukinie w tym wydaniu są naprawdę pyszne!
Usuń