sobota, 19 maja 2012

Grillowane łódki z cukinii z serem

To danie robię nie tylko w okresie wielkiego grillowania, ale przez cały rok, kiedy tylko uda mi się dostać w sklepie ładne cukinie lub zbiory w ogródku są na tyle obfite, aby przyrządzić dużo łódeczek. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, przez wielu wciąż traktowane po macoszemu. Niesłusznie jednak, bo przy odpowiednim zestawieniu z innymi składnikami, może stanowić naprawdę smaczne danie. Niech więc cukinie zawitają do waszych kuchni. 




Składniki:
2 młode średnie cukinie
150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
50 g ryżu parboiled
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1 łyżka startego żółtego sera gouda (do posypania)






Cukinie przecinamy na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy nasiona. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier. Smażymy mieszając co jakiś czas. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy mięso z ryżem. Wydrążone cukinie nadziewamy farszem i posypujemy startym żółtym serem. Grillujemy do zarumieniania się cukinii, ale nie do całkowitej miękkości. Podajemy posypaną szczypiorkiem. Smacznego! 




2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, skorzystam z niego w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorzystaj, bo cukinie w tym wydaniu są naprawdę pyszne!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...