sobota, 26 maja 2012

Dziurawe ciasto

Jedni mają ogromny problem z tym, że podczas pieczenia mrożone owoce opadają na dno tworząc małe efektowne dziury w cieście. Obtaczają je wcześniej w mące lub kisielu, aby ładnie trzymały się wierzchu i nie chowały się pod puchową kołderkę ciasta. Ja jednak uwielbiam te mało efektowne dziury, stąd nazwa ciasta. Do ciasta użyłam mrożonych truskawek, ale z powiedzeniem mogą być to dowolne świeże owoce. Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy, a jego przygotowanie zajmuję zaledwie 15 minut, potem siup do piekarnika, a my możemy oddać się błogiemu lenistwu...


Składniki:
450 g mąki tortowej
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka (250 ml) mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka olejku cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (truskawki, jabłka, gruszki, morele itp.)
Dodatkowo:
1 łyżeczka margaryny
bułka tarta
bita śmietana (do podania)




Do miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier waniliowy i wlać olejek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Jajka ubijać na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać mleko i olej. Miksując dodawać po jednej łyżce mąki z proszkiem. Po dodaniu mąki ciasto przelać do wsmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą blaszki. Na wierzchu ciasta poukładać owoce delikatnie dociskając. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Podawać z kleksem bitej śmietany. Smacznego! 

Przypominam o trwającym konkursie i zapraszam do udziału: KONKURS 

2 komentarze:

  1. Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy" -
    w czerwcu kolor CZERWONY
    szczegóły na
    http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

    Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam...Ciasto szybko się robi i jest smaczne..

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...