Składniki:
300g serków topionych
100g dobrej kiełbasy
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
biały pieprz (do smaku)
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Dodatkowo:
grzanki z bułki lub groszek ptysiowy
starty żółty ser
Na
oliwie podsmażamy pokrojoną w plasterki lub kostkę
kiełbaskę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez
praskę. Zalewamy wodą,
dodajemy roztarte w dłoniach zioła, ziele, liść i przyprawy.
Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki i (za pomocą
trzepaczki) ciągle mieszając gotujemy, aż do rozpuszczenia serków.
Posypujemy obficie zieloną pietruszką. Podajemy gorącą z
grzankami lub groszkiem ptysiowym posypaną żółtym serem i pietruszką.
ale musi być pyszna, uwielbiam serki topione.
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację słowną.
A ja za serkami topionymi jakos nie przepadam, ale ta zupa usmiechala sie do mnie juz z kilku blogow, wiec moze w koncu sie skusze :)
OdpowiedzUsuńPrzepisów na zupę serową jest bardzo dużo. Jednak ja najbardziej lubię tę wersję z dużą ilością natki i ziół. Zachęcam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie początkującej kucharki, "zalewamy wodą" tzn. ile tej wody?
UsuńJa daję około 2-2,5 litra wody. Pozdrawiam!
UsuńI zupę, jak rzekłam, zrobiłam i wyszła bezbłędnie, pachnie, syci, tyle że moja musiała być wzbogacona o lekki posmak cząbru i papryki, bo jakoś tak mi się od dziecka ten zespół nierozłącznym wydaje. Polecam :)
OdpowiedzUsuń