niedziela, 22 kwietnia 2012

Rolada ze schabu ze szpinakiem i serem

Szpinak to (obok sałat) mój numer jeden wśród zielonych listków, które najczęściej lądują na moim stole. Odpowiednio doprawiony czarnym pieprzem, czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej potrafi urzec nawet swych zagorzałych przeciwników. Jeśli go nie lubicie, bo kojarzy wam się jedynie z przykrymi kulinarnymi doznaniami z dzieciństwa, czym prędzej powinniście to zmienić. Idealnym sposobem na to jest przygotowanej tej pysznej rolady ze schabu.


Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
Farsz:
300 g szpinaku (może być mrożony)
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
1 łyżka oliwy z oliwek

wykałaczki lub sznurek



Umyty i osuszony schab rozkroić na około 1 cm płat o długości około 50 cm, delikatnie rozbić przez folię spożywczą. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zwinąć i wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smażyć. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić przez chwilę. Pod koniec duszenia dodać starty ser i wymieszać. Farsz przestudzić. Płat schabu wysmarować farszem i zwinąć bardzo ciasno formując zgrabny rulon. Końcówkę spiąć wykałaczkami na krzyż lub całość związać sznurkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak ;-) tyle że łączę go z serem feta. Twoja propozycja bardzo mi się podoba! Przede mną chrzciny, więc chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Rolada jest pyszna, a ten szpinak...mniam!

      Usuń
  2. Miałam chrzciny i wypróbowałam przepis, rolada smakowała, chociaż wg przepisu była trochę sucha,więc sugeruję do pieczenia owinąć ją folią - będzie bardziej soczysta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo mi się podoba wypróbuję go na Święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie,za szpinakiem nie przepadam,chociaz ostatnio się do niego przekonuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. JA do szpinaku oprócz cebuli zawsze daję pora :) jest o niebo lepszy wtedy :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...