poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Muffiny owsiane z czekoladą

Płatki owsiane staram się mieć zawsze w domu. Dlaczego? Bo uwielbiam owsiankę z otrębami, suszoną śliwką i orzechami włoskimi. Ale wbrew pozorom nie jest to jedynie składnik pożywnego śniadania, ale także świetny dodatek do pysznych, puszystych muffin z chrupiącą skórką. Jeśli do takich pachnących babeczek dorzucimy posiekaną czekoladę uzyskamy idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.



Składniki:
Suche:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (szklanka250 ml)
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre:
1 jajko (lub 2 małe)
80 ml oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

50 g gorzkiej czekolady



W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 min. do suchego patyczka. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. U mnie jutro rano też muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ile muffinek ma wyjsc z tego przepisu? bo mi wyszlo tylko 11

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12 sztuk czyli na klasyczną blachę do muffin.

      Usuń
  3. Akurat kupilam blaszke na 12 mufinek inie moge sie oprzec musze je zrobic .Dzieki Pani Olu zdrowych Swiat Zyczymy :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również życzę zdrowych świąt i smacznych wypieków :)

      Usuń
  4. Muffinki wyszły pyszne.Super przepis.Polecam i dziękuję��moon-skin

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...