poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Jajka faszerowane na 10 sposobów

Wielkanoc za pasem, a więc w świątecznym menu nie powinno zabraknąć jajek. Dziś propozycja na jajka faszerowane na 10 sposobów. Z pewnością każdy z was znajdzie coś dla siebie. Pominęłam farsze z czerwoną papryką, rzodkiewką oraz kawiorem, które są równie pyszne jak pozostałe. Właściwie składników na farsz do jajek jest całe mnóstwo. Ja proponuję wam te, które robiłam i które najlepiej sprawdziły się na wszelkiego rodzaju uroczystościach.


Jajka faszerowane pieczonym kurczakiem
4 jajka na twardo
1/3 upieczonej piersi z kurczaka
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną piersią z kurczaka oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane kaparami


4 jajka na twardo
1 łyżka kaparów z zalewy
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, rozgniecionymi kaparami oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane tuńczykiem


4 jajka na twardo
1/4 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, odsączonym tuńczykiem, solą oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane ziołami


4 jajka na twardo
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka rzeżuchy
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanymi ziołami, solą oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane szynką


4 jajka na twardo
2 grubsze plastry szynki
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną w drobniutka kostkę szynką oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane łososiem


4 jajka na twardo
2 łyżki wędzonego łososia lub łososia z brzuszków
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym łososiem oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane żółtym serem


4 jajka na twardo
2 łyżki startego żółtego sera
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startym serem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane oliwkami


4 jajka na twardo
2 łyżki posiekanych zielonych oliwek z papryką
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, oliwkami i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane pieczarkami


4 jajka na twardo
3 średnie pieczarki
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka masła
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startymi na drobnych oczkach i podsmażonymi na maśle pieczarkami, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.






Jajka faszerowane chrzanem i cebulą


4 jajka na twardo
1 mała cebula
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, chrzanem i posiekaną drobno cebulką oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


14 komentarzy:

  1. Ależ propozycji! Na cały bufet jajeczny chyba:) Najbardziej podobają mi się z jajkami i cebulą:) Tak klasycznie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny post ! będzie z czego wybierać :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ach! od koloru do wyboru!
    pełna klasa, gracja i wykwintności bezmiar.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam!
    pyszne ;)
    trochę zdeformowałam dodając np chrzanu do tych z szynką czy serem ;)
    polecam szybko się robi ok godzinki i wszystkie gotowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że skorzystałaś z przepisu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. jeszcze nie robiłam ale juz smakowiecie sie zapowiada.Małgoska

    OdpowiedzUsuń
  6. Skorzystam na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukalam pomysłow na jutrzejsze sniadanie i prosze, ile w jednym miejscu! pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukałem pomysłu na przekąskę na sylwestra, a tu proszę idealna przekąska mimo iż na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  9. szukałem pomysłu na przekaski i znalazłem

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepisy są super - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super Dziękuję za te super przepisy a zwłaszcza z żółtym serem PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super. Właśnie tego potrzebowałam na dzisiejszy wieczór :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...