Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g białego sera półtłustego
250 g masła
150 g cukru pudru
5 dużych jabłek
sok z 1/2 soku z cytryny
cynamon
Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy twaróg i cukier puder. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Po zewnętrznej stronie jabłka nacinamy w kratkę imitującą zęby i wszystkie buźki skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm i szklanką wycinamy koła, każde koło posypać cynamonem. W koło wkładamy ósemkę jabłka zębami do przodu. Dobrze naciągamy ciasto na przód formując wargi. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!
rewelacja
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo ciekawe ciacho, ale czy ono jest bez jajek?
OdpowiedzUsuńTak, do tego ciasta nie dodaje się jajek. Całość łączy biały ser.
Usuńgębula sama się śmieje do tego cuda, dodaję do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńCiastka nie za ciekawe..cały tłuszcz osadził się na spodzie-wrażenie niedopieczonych gnieciuszków.
OdpowiedzUsuńTrzymałam w piekarniku dłużej niż 20-25min..ale nic to nie dało..tłuszcz osadził się na dole ciasteczek
Nie wiem w czym tkwi problem??Robiłam wszystko według przepisu
Przykro mi, że wypiek się nie udał. Winą mogą być składniki, ser powinien być raczej suchy, masło tylko 82% prawdziwe, często też przyczyna tkwi w odmianie jabłek - jeśli są soczyste, puszczą więcej soku, co wpływa także na ciasto, które ten sok chłonie. Może warto spróbować jeszcze raz? My bardzo lubimy te ciastka i nigdy nie miałam podobnego problemu, więc zachęcam do powtórki :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są pyszne!!
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa razy, pyszności!!!
OdpowiedzUsuń