piątek, 13 kwietnia 2012

Bułki domowe z lodówki

Kiedy po raz pierwszy upiekłam te bułki nie mogłam wyjść z podziwu. Ich smak przypomina ten znany z dzieciństwa, kiedy piekarnie piekły prawdziwe pieczywo. Dziś na sklepowych półkach z pieczywem znajdziecie w większości watowate "dmuchańce", a co gorsza imitacje zdrowia w postaci ciemnego pieczywa barwionego w rzeczywistości karmelem. Te bułki piekę naprzemiennie z moim chlebem na maślance. Przepis znalazłam na stronie Wielkie Żarcie, a jego autorem jest Mońcia. Zaletą tych bułeczek jest to, że ciasto można przygotować np. wieczorem i upiec kolejnego dnia na śniadanie. Właściwie najlepiej smakują z dodatkiem prawdziwego masła. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. 




Składniki:
470 g mąki pszennej (lub mąki pełnoziarnistej)
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka (250 ml) wody
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
Do posypania: ziarna słonecznika, sezam, mak 


Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, wodę i drożdże. Solimy i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć i wstawić do lodówki (tak, do lodówki!) na całą noc lub cały dzień. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie podwajając swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować rzucając energicznie na stolnicę. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej olejem blaszce w znacznych odstępach. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami. Pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wstawić do nagrzanego do 225 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 17-20 minut.


19 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś :))) są pysze

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam takie i rzeczywiście pyszne, najlepsze, że rano nie trzeba wyrabiać ciasto a można cieszyć się ciepłymi bułeczkami i pięknym zapachem z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha... Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułki wyszły pyszne. Przepis w sam raz na niedzielne śniadanie :) ja po 15 minutach pieczenia musiałam przełożyć na wyższą półkę i włączyć górną grzałkę na 5 minut, no ale każdy piekarnik inny. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sprobuje dzis tak zrobic , bo chleba nie mam na rano :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować, skoro tyle dobrych komentarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A próbowałaś może upiec troszkę krócej, a potem zamrozić? Tak, aby można było je rano tylko wyjać z zamrażarki i wrzucić na parę minut do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam tego sposobu, ale można spróbować na kilku sztukach tak właśnie zrobić.

      Usuń
  8. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty przepis s takie są najlepsze. Dzisiaj wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Mam piekarnik z górna grzałką ale i tak zrobię. Co się stanie? Spalę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być ok. Trzeba obserwować bułki w trakcie pieczenia, jeśli za bardzo się będą rumienić zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia.

      Usuń
  11. Dzisiaj wyrobiłam ciasto i wstawiłam na noc do lodówki. Mam kuchenkę tylko z dolną i górną grzałkę. Muszę pilnować aby mi się nie spiekły. Zobaczymy jutro.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile bułek wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności jakiej wielkości bułki uformujemy - myślę, że ok. 8-10 sztuk.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...