niedziela, 4 marca 2012

Tiramisu w dwóch wersjach

Każdy przyrządza je na swój własny, wypróbowany sposób. Ja mam dwie wersje tego pysznego włoskiego deseru. Jeden z ucieranymi surowymi żółtkami, drugi bez żółtek ze śmietaną kremówką. W wersji dla dzieci likier amaretto proponuję zastąpić aromatem rumowym. Jeśli ktoś zapytałby mnie o mój ulubiony deser bez chwili wahania wskazałabym właśnie na tiramisu. Można robić go w wersji deserowej i podawać w pucharkach lub po prostu układać warstwami na blaszce. Wybór należy do was. Jeśli jeszcze nie znacie tego cudownie kremowego, kawowego deseru, czym prędzej powinniście to zmienić.


Wersja z żółtkami
Składniki:

2 duże opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
4 żółtka
250 ml espresso
50 ml likieru amaretto
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią biszkoptów. Do kawy dolewamy likier i nasączamy nią biszkopty. Wykładamy 1/2 masy z mascarpone i żółtek. Posypujemy obficie gorzkim kakao. Na masie układamy kolejną porcję biszkoptów, nasączamy je kawą i wykładamy masę. Posypujemy kakao. Na wierzchu układamy ostatnią porcję biszkoptów i nasączamy je pozostałą kawą. Posypujemy obficie kakao lub startymi wiórkami czekolady. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!

Wersja ze śmietaną kremówką
Składniki:
2 duże opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki (30 %)
250 ml espresso
50 ml likieru amaretto
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią biszkoptów. Do kawy dolewamy likier i nasączamy nią biszkopty. Wykładamy 1/2 masy z mascarpone i śmietany. Posypujemy obficie gorzkim kakao. Na masie układamy kolejną porcję biszkoptów, nasączamy je kawą i wykładamy masę. Posypujemy kakao. Na wierzchu układamy ostatnią porcję biszkoptów i nasączamy je pozostałą kawą. Posypujemy obficie kakao lub startymi wiórkami czekolady. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Olu mam pytanie w której wersji ciasto tiramisu jest smaczniejsze:) nie mogę się zdecydować .i na jakich wymiarach blasze robiłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja częściej robię klasyczną wersję na żółtkach. Ta nam bardziej smakuje, choć na kremówce też jest smaczna :) Ja robię zazwyczaj w prostokątnej mniejszej blaszce (30x20cm).

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...