wtorek, 27 marca 2012

Szaszłyki warzywno-mięsne

Sezon grillowy co prawda jeszcze się nie rozpoczął, ale naszła mnie ochota na szaszłyki, które robię dość często. Takie szaszłyki świetnie sprawdzają się na ekspresowy obiad, na spotkanie ze znajomymi czy rodziną przy grillu. W okresie jesienno-zimowym nie musicie rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy zamarynowane składniki upiec w piekarniku z funkcją grilla lub usmażyć na grillowej patelni. Smakują równie wybornie. Składniki możecie dowolnie komponować, w zależności od tego co lubicie i co macie pod ręką. Oprócz poniższych składników możecie nadziać na patyczki kawałki bakłażana, pomidorki koktajlowe, różne kolory papryk czy też ananasa, suszone śliwki oraz piersi z kurczaka i wieprzowinę. Jedzcie na zdrowie! 




Składniki:
2 duże papryki
25 dag pieczarek
2 czerwone cebule
1 cebula zwykła
1/2 kg dobrej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
1 młoda cukinia
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oregano (w sezonie świeżego)
1 łyżeczka tymianku (w sezonie świeżego)
2 ząbki czosnku
sól lub domowa vegeta (według upodobań)
ziele angielskie
liść laurowy 

patyczki do szaszłyków



Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki lub piórka, pieczarkom odcinamy ogonki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce!) do zrumienienia lub w piekarniku w 170 stopniach na funkcji grill z termoobiegiem przez 30-40 minut. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kolory kolorami, ale jaki smak ;)

      Usuń
  2. wygląda smakowicie zgapiłam pomysł ale jescze dodałam szparagi zielone .Z grila zmakują wybornie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...