Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Mokre:
1 jajko
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
110 ml soku z pomarańczy
100 ml mleka pełnotłustego
80 g stopionego masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Masło topimy w mikrofalówce lub w garnku na gazie. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w jednej misce. Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Startą skórkę dodajemy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, aromat, roztopione masło i wyciśnięty sok z pomarańczy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy niedbale tylko do połączenia się składników. Możemy dodać 1/2 tabliczki gorzkiej, posiekanej czekolady. Ciasto rozlewamy do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min. Przestygnięte muffiny posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Spróbuję upiec takie muffinki w sobotę. Przepis jest dość prosty więc może nie będzie tak źle jak to zwykle u mnie bywa- nic nie jest takie fajne jak na zdjęciach a ja sama się zniechęcam ....
OdpowiedzUsuń