niedziela, 25 marca 2012

Pieczeń cielęca w maśle ziołowym

Cielęcina to jedno ze smaczniejszych mięs. Idealnie komponuje się z mieszanką aromatycznych ziół oraz masła, które wyostrza jej delikatność i kruchość. Cielęcina nie jest niestety powszechnym mięsem na polskich stołach. Warto jednak zakupić ładną sztukę mięsa i przyrządzić ją w ten właśnie sposób. Choćby dlatego, aby odmienić codzienny jadłospis i dodać niedzielnemu obiadowi zupełnie nowego smaku. Pieczeń cielęca świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami z koperkiem i lekką sałatą z dressingiem.


Składniki:
1-1,2 kg cielęciny na pieczeń
2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka tymianku
1 łyżka estragonu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
świeżo zmielony czarny pieprz (według uznania)
sól lub domowa vegeta (według uznania)


Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone masło dokładnie ucieramy w moździerzu lub misce z wszystkimi przyprawami i starannie nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną cielęcinę wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na około 10 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszlo bardzo smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam czegoś innego i przypadek ,że jestem tutaj. Ten przepis na schab na pewno wypróbuję.A całość zahaczę na ulubione. Miałam kiedyś przepis na polędwicę wołową robioną podobnie, ale nie suszoną i była pyszna raz zrobiłam i zapomniałam jak to się robi (to było 25 lat temu) ,Pozdr. Bogumiła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis,aż pachnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...