piątek, 16 marca 2012

Pesto z bazylii i prażonych ziaren słonecznika

Uwielbiam pesto, ale tylko to domowe. Świetnie sprawdza się do makaronu na szybki obiad. Ale z powodzeniem można posmarować nim pachnący domowy chleb czy użyć jako farszu do roladek z kurczaka. Oryginalne pesto zakłada użycie orzeszków piniowych, ale tańsze i ogólnie dostępne ziarna słonecznika, świetnie sprawdzają się w roli zamiennika. Z tych proporcji wychodzi spora porcja sosu. Spokojnie można ją przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zamrozić małe porcje. Jeśli lubicie eksperymenty możecie bazylię zastąpić pospolitą natką pietruszki. Będzie równie smacznie.


Składniki:

1 bardzo duży pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ziaren łuskanego słonecznika
150 ml oliwy z oliwek
5 łyżek twardego sera 
sól gruboziarnista (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz


makaron spaghetti



Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni do zrumienienia. Bazylię oczyszczamy i miksujemy z czosnkiem i słonecznikiem. Stopniowo dolewamy oliwę. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy starty ser  i chwilę miksujemy. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i na gorący nakładamy pesto. Mieszamy do czasu, aż makaron będzie równomiernie pokryty sosem. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Klasyczne i pyszne :)
    Pozdrawiam, Cytryna

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...