Składniki:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka aromatu (w mnie rumowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju (lub 3/4 kostki margaryny - kostka 250 g)
2 łyżki kakao
Jajka, cukier, cukier waniliowy i olejek ubić na puszystą pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodać olej lub roztopioną i przestudzoną margarynę. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami. 2/3 przygotowanej masy wlać do formy. Do reszty wsypać kakao i zmiksować. Wlać kakaową masę do brytfanny, robiąc esy-floresy. Włożyć formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie zrobić test suchego patyczka. Udekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
cóż mogę napisać.. IDEALNA :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Każdy wypiek z zeszytu Mamy warto co jakiś czas sobie przypominać...Twoja babka jest idealna, pięknie się wymieszała :-)
OdpowiedzUsuńSzana i Arvén dziękuję za ciepłe słowa ;) Babka już rozdana i skonsumowana, niebawem będzie powtórka.
OdpowiedzUsuńAle piękna ta babka:) Aż chce się ją zjeść:)))
OdpowiedzUsuńBabka jest pyszna robiłam ja wiele razy,wszystkim polecam :)
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć....szybka sprawa a jak smakuje.Jest wyśmienita:)Sprawdzone i już zjedzone:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Pozdrawiam świątecznie ;)
UsuńWygląda pysznie..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńTo ogromna przyjemność brać udział w tak słodkiej akcji ;)
UsuńMoja babka juz w piekarniku.Przyznam,że mam ogromnego stracha żeby wyszła i żeby nie był zakalec - co lubi mi się przytrafiać.Jak narazie wygląda pięknie tzn bardzo ładnie urosła:)
OdpowiedzUsuńMmmmm, właśnie się zajadam babką z tego przepisu :) Pycha!!!
OdpowiedzUsuńto jest 1 i 1/2 mąki ? :))
OdpowiedzUsuńTak jak pisze jest to 1 1/2 szklanki mąki (czyli półtorej szklanki mąki).
UsuńJaka srednica blachy
OdpowiedzUsuńMoja forma na babkę ma około 25 cm średnicy.
Usuńczy można upiec ją również w keksówce?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Polecam przepis.
UsuńNaprawdę smaczna ta babeczka :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany. Bardo smaczna babka :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie ją robię, mam nadzieje,ze wyjdzie pozdrawiam i dziekuje za łatwy przepis!!!! :):):):):)
OdpowiedzUsuńa ja wlasnie zrobiłam, po 45 minutach otwieram piekarnik a tam... piękna babka ;) niestety na środku totalna katastrofa (nie chodzi o pęknięcie bo to normalne w babkach)... babka w środku pływa... cała... nie rozumiem dlaczego... ale wujek google poradził, aby zwiększyć temp i wrzucić ciacho na dodatkowe 25 minut pieczenia. Zobaczymy, chociaż ja jakoś nie bardzo w to wierze... ale jestem zła ;/
OdpowiedzUsuńCzasem wina leży po stronie piekarnika, który nie piecze tak, jak powinien. Przy tej babce polecam pieczenie na grzałce dolnej, ciasto wyrośnie i dobrze upiecze się w środku. Czas pieczenia jest orientacyjny - jeśli babka po określonym czasie jest niedopieczona, czas pieczenia należy wydłużyć. Według tego przepisu piekę babkę od lat, moja mama od kilkunastu, przepis więc jest sprawdzony.
UsuńJa tez tak mialam i zostawilam ja na dluzej. 20 min bylo jednak odrobine za dlugo i troche sie przypalila i za bardzo przeschla, ale robilam ja pierwszy raz, wiec to normalne, ze trzeba poeksperymentowac :)
UsuńCiasto pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis się sprawdzil . Babka skonsumowana. :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, idealna. Pozdrawiam, i zycze dalszych sukcesow kulinarnych, a jest w czym wybierac. :-)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast margaryny można dodać masło?
OdpowiedzUsuńTak, z masłem będzie jeszcze lepsze :)
UsuńCzy ta Babka jest wilgotna?;)
OdpowiedzUsuńTak i dzięki dodatkowi oleju dłużej zachowuje świeżość :)
UsuńBabka wyszła przepyszna :) przepis świetny i co najważniejsze babke robi się błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńBabka przepyszna:)))) Udaje się za każdym razem. Dzięki za przepis. Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńNormalnie super oby więcej takich przepisów.... Pozdrawiam Karolina
OdpowiedzUsuńWitam, zrobiłam ją w silikonowej formie i też wyszła, piekna i pyszna :)
OdpowiedzUsuńOd kilku lat piekę tą babkę, zawsze wychodziła idealna, a teraz już drugi raz mi opadła, wydaje mi się że wszystko robie tak samo a jednak... Nie wiem o co chodzi
OdpowiedzUsuńTo była moja pierwsza babka w życiu :) Cieszę się, że wybrałam właśnie ten przepis, babka wyszła pyszna, puszysta,delikatna...polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wypiek się udał i zachęcam do korzystania z innych przepisów nie tylko na słodkości.
Usuńczy można ją zrobić w zwykłej tortownicy ?
OdpowiedzUsuńTak. można. Ja często piekę tę babkę w keksówce :)
UsuńZabieram się do pieczenia .Na zdjęciach wygląda pysznie więc dokonam próby.Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt.
OdpowiedzUsuńUdanego wypieku i Wesołych Świąt ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMam pytanie: Czy zamiast cukru wanilinowego można dodać laskę wanilii? Ile? Kupiłam laskę, bo chyba daje więcej aromatu, ale nigdy nie dodawałam; zresztą wogóle mało piekę ciast :) Czy bez aromatu rumowego będzie dużo gorsza? bo nie mam :(, Pozdr, Justyna
Można dodać pół laski wanilii, z reszty zrobić domowy cukier waniliowy (przepis na blogu), można pominąć olejek rumowy.
UsuńCzy mam ubić same białka a potem dodac cukry i zoltka czy miksować cale jaja z cukrem
OdpowiedzUsuńMiksujemy całe jajka z cukrem.
UsuńWlasnie konsumujemy.....smaczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Łatwo, lekko i przyjemnie. Zmodyfikowalam go na wersję cytrynową. Bomba!
OdpowiedzUsuńładna dekoracja, z babką mam problem zawsze upadnie ale nie podaje sie
OdpowiedzUsuńDzis bede piekl ta babke
OdpowiedzUsuńSwietny przepis,swietna babeczka,z Twojego przepisu robie dzis 4 raz w odstepie 3tyg :D rodzinka uwielbia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Babka, która ekspresowo znika z talerza. Piekłam pierwszy raz z tego przepisu, ale nie ostatni. :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Mój stary piekarnik lubi oddawać mi zakalce... a tu suprise :) wyrosła i jest pyszna, polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńWłaŝnie zrobiłam,jest pyszna .Dodałam masła.Polecam
OdpowiedzUsuńŚwietna babka puszysta,polecam
OdpowiedzUsuńNaprawde idealna babka ��Prosta, szybka i bardzo smaczna... Polecam.... ☺️
OdpowiedzUsuńOd dwoch dni to moja ulubiona babka marmurkowa, na swieta musi byc koniecznie �� Ola czy moge prosic o przepis na lukier?
OdpowiedzUsuńSuper, że smakuje :) Lukier robię na twz. "oko" ok. 3/4 szklanki cukru pudru i sok z cytryny - dolewam stopniowo, ucierając łyżką. Konsystencja powinna być podobna do gęstej śmietany :)
UsuńA ja mam pytanie - jeżeli opiekę babkę w piątek, to czy w niedzielę nadal będzie wilgotna?
OdpowiedzUsuńPowinna być, jeśli zawiniesz ją w torbę foliową. Jednak smaczniejsza będzie jeśli upieczesz ją dopiero w sobotę. Babka znika u mnie w maksymalnie 1 dzień, więc nie wiem jak będzie smakować za dwa dni.
UsuńWłaśnie zjadłam pierwszy kawałek, a potem... Drugi ;) Tak samo mój chłopak który potrafi być wybredny, co świadczy, że na serio jest dobra! Piekłam z jedną różnicą względem przepisu - babka siedziała w piecu 60 min, bo po 40 jeszcze była surowa.
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowała ;) Czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika.
UsuńBabeczkę upiekłam na święta tylko z polewą czekoladową, super wyszła, wszystkim smakowała :) jedyny minus to, że kończy się za szybko ;) ale nadrobimy to wersją z lukrem:) pozdrawiam i dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że smakowało :) Również pozdrawiam :)
UsuńMoja babka już zjedzona. Jest zwyczajna, łatwa i szybka. Bardzo lubię takie nieskomplikowane potrawy. Dziękuję za przepis ☺ Iwona
OdpowiedzUsuńCzy gdybym chciała użyć tego ciasta do zrobienia muffinek to jak długo powinny się piec?
OdpowiedzUsuńMuffinki piekę zazwyczaj od 20-25 minut. W tym przypadku podobnie, trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone ;)
UsuńW końcu przepis który nawet takiemu antytalentowi jak ja się udal☺wychodzi za każdym razem a domownicy są szczesliwi☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wypiek się udał i zachęcam do skorzystania z innych przepisów nie tylko na wypieki ;)
Usuńpiekę już kolejny raz bo jest łatwa i pyszna.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Właśnie już ostudziła się moja babeczka i po ukrojeniu kawałka, cóż widzę?-super wyrośniętą i smaczną babkę. No nareszcie nie jest to zakalec!!! bo do tej pory co przepis jaki otrzymywałam to wychodził zakalec. Ja piekłam swoją babkę w tem. 175st. przez 60 min. i chyba to jest to.
OdpowiedzUsuńCiasto idealne!
OdpowiedzUsuńBabka marmurkowa to moje ulubione ciasto. Ogromnie dziękuję za przepis. Wydrukowałam go sobie. Jutro postaram się zrobić po zakupie składników. Ta moja czasami ma problem z zakalcem, ale robiłam trochę inaczej. Jutro wibruję z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco i czekam na opinię :)
UsuńBabka jest pyszna robiłam ja wiele razy,wszystkim polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper babka 🥰
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper babka 👍😃. Szybka w zrobieniu i bardzo dobra w jedzeniu. Polecam😃. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała i zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń