piątek, 16 marca 2012

Cytrynowo-ziołowy łosoś z parowaru

Jedzenie z parowaru wcale nie musi być jałowe i nudne. Przekonałam się o tym, kiedy ponad rok temu zakupiłam to urządzenie i od tego momentu bardzo często z niego korzystam. Jedzenie przyrządzane na parze jest zdrowe, niskokaloryczne i nieprzeciętnie smaczne. Zwykła marchewka, fasolka szparagowa czy groszek ugotowany na parze to prawdziwe szaleństwo smakowe. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście zachęcam do zakupu tego urządzenia lub zaopatrzenie się choćby w zwykłą nakładkę na garnek, dzięki której przygotujecie przepyszne dania dla całej rodziny w w ekspresowym tempie i z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. A co najważniejsze takie warzywa, ryby czy mięsa przypadną do gustu także najmłodszym domownikom. Mój syn jak twierdzi dzięki temu, że przygotowuje warzywa w ten sposób, "kocha mnie bardziej"...;)




Składniki:
3 dzwonka łososia
1/2 łyżki suszonego tymianku (w sezonie świeżego)
sól lub domowa vegeta
2 łyżki soku z cytryny
czarny pieprz świeżo zmielony
wiórki masła
folia aluminiowa (opcjonalnie)


Łososia (jeśli używamy mrożonego) rozmrażamy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy dzwonek łososia układamy na kawałku folii aluminiowej. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każde dzwonko układamy 2-3 wiórki zmrożonego masła. Rybę wkładamy do parowaru i gotujemy około 10-12 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na parze i ulubioną surówką. Smacznego! 



3 komentarze:

  1. Przepis prosty, ale bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo często istota smaku tkwi w prostocie ;)

      Usuń
  2. przepis zapisuję do sprawdzenia i muszę w końcu sięgnąć po tego łososia, bo chodzi za mną i chodzi już od dłuższego czasu :)
    a tekst syna przeuroczy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...