środa, 7 marca 2012

Chrupiące placki ziemniaczane z ziołami

A to przepis, na naprawdę pyszne, nieprzeciętnie chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem suszonych ziół. Można podawać je ze śmietaną i cukrem, sosem pieczarkowym lub gulaszem. Fajnie smakują w wersji dużych placków smażonych na całą patelnię przekładanych sosem węgierskim...Sposób podania zależy od was. Gwarantuję, że będziecie najedzeni do syta.


Składniki:

7 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajko
3 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
1 łyżka kompozycji suszonych ziół (majeranek, tymianek, bazylia, oregano)
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól lub domowa vegeta (według uznania)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce ręcznej lub w mikserze na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła roztarte w dłoniach i pozostałe przyprawy. Dodajemy jajko i mąkę. Mieszamy. Smażymy małe placuszki (lub jeden duży) na wolnym gazie, na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Smacznego!

3 komentarze:

  1. fajnie wyglądają, jak z dzieciństwa :) zaraz je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysl na dodanie ziol do plackow jest bardzo oryginalny

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaki, sól, pieprz, cebula i jajko. bez mąki. ot co. mieszamy całość na prostokątnym półmisku przechylając do dołu. zbieramy nadmiar "wody". skrobię z dna dodajemy do placków. smażymy. lepszych nie ma. a te Twoje zaraz zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...