czwartek, 29 marca 2012

Aromatyczna domowa jarzynka

W wielu moich przepisach pojawia się w składnikach domowa jarzynka czy też vegeta. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i odmierzyć wskazane proporcje. Sklepowe jarzynki zawierają całe mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku i słynny glutaminian sodu. Jarzynka przygotowana w domowy sposób jest czysta od chemii i bardzo wydajna, a smak przyprawionych nią potraw jest bardzo intensywny. Możecie używać ją do zup, sosów, dań mięsnych i sałatek.




Składniki:
4 łyżki suszonej włoszczyzny (marchew, 1/2 pietruszki, 1/4 selera, kawałek pora)
1 łyżka gruboziarnistej soli
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy




Przygotowanie domowej suszonej włoszczyzny: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pora kroimy w plasterki a potem siekamy. Warzywa mieszamy i suszymy w suszarce do grzybów lub w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 60 stopni. Do 4 łyżek ususzonych jarzyn dodajemy resztę składników i rozdrabniamy w mikserze lub ucieramy w moździerzu. Przygotowaną jarzynkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego! 



6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł:) Chętnie wypróbuję jak tylko znajdę chwilkę:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe najlepsze bez sztucznych syfów.
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cebulę też suszymy w taki sposób jak pozostałe warzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Można ususzyć samemu tak jak pozostałe jarzyny, albo dodać już gotową suszoną, którą można kupić w każdym sklepie.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...