Składniki:
4 łyżki suszonej włoszczyzny (marchew, 1/2 pietruszki, 1/4 selera, kawałek pora)
1 łyżka gruboziarnistej soli
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
Przygotowanie domowej suszonej włoszczyzny: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pora kroimy w plasterki a potem siekamy. Warzywa mieszamy i suszymy w suszarce do grzybów lub w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 60 stopni. Do 4 łyżek ususzonych jarzyn dodajemy resztę składników i rozdrabniamy w mikserze lub ucieramy w moździerzu. Przygotowaną jarzynkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego!
Fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:) Chętnie wypróbuję jak tylko znajdę chwilkę:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze bez sztucznych syfów.
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
Czy cebulę też suszymy w taki sposób jak pozostałe warzywa?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMożna ususzyć samemu tak jak pozostałe jarzyny, albo dodać już gotową suszoną, którą można kupić w każdym sklepie.
Usuń